Skip to content
Home Articole Slots Secretul Sloturilor

Cum aflăm „secretul” păcănelelor?

scatter symbol

Cum se poate afla algoritmul secret al păcănelelor?

Ingineria inversă (reverse engineering) permite reconstituirea jocurile de tip slot machine. Jocurile mai simple, sau mai bine zis clasice, cum ar fi cele de la EGT, Amusnet, Novomatic, etc. se pot reconstitui foarte ușor, având în vedere că mecanica de joc este una simplă.

Partea secretă a unui slot este serverul de joc, dezvoltat de furnizorul de joc (Game Provider). În articolul „Cum funcționează jocurile Slots sau Păcănelele?” am prezentat în detaliu serverul de joc. Pe scurt, acest server conține logica de joc, dar mai important în cazul nostru, definiția rolelor de joc.

RNG-ul unui slot nu este o componentă secretă. Dacă îl înlocuim cu o altă soluție de RNG, nu va avea niciun efect asupra jocului, atât timp cât ambele sunt certificate și auditate. Furnizorii de jocuri schimbă soluția de RNG implementată, atunci când se schimbă cerințele de la diferitele autorități sau dacă apar îmbunătățiri de performanță la RNG-uri. Iată și câteva exemple din România:

ONJN (ORDINE DE ZI 22.04.2021 )

Notă cu privire la propunerea Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc de aprobare
de către Comitetul de Supraveghere a modificărilor intervenite în activitatea operatorului
888 ROMANIA LIMITED, respectiv actualizarea RNG-ului EGT Interactive Ltd.

ONJN (ORDINE DE ZI 25.03.2021 )

Notă cu privire la propunerea Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc de aprobare
de catre Comitetul de Supraveghere a modificarilor intervenite in activitatea operatorului
SEA BET Limited, respectiv actualizare RNG cu versiunea ISSAC_RNG 2.0.

Notă cu privire la propunerea Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc de aprobare
de catre Comitetul de Supraveghere a modificarilor intervenite in activitatea operatorului
PLAY ONLINE SOLUTIONS LTD, respectiv actualizare RNG cu versiunea
ISSAC_RNG 2.0.


Notă cu privire la propunerea Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc de aprobare
de catre Comitetul de Supraveghere a modificarilor intervenite in activitatea operatorului
MAXBET MALTA LIMITED, respectiv actualizare RNG cu versiunea ISSAC_RNG
2.0

Așadar, putem observa că schimbările RNG-ului nu produc niciun efect asupra jocului și că, aceste schimbări sunt insesizabile de către jucători. În articolul RNG Numar Aleatoriu la Casino, slots și păcănele sunt relatate funcțiile lor, respectiv cerințele impuse.

Mecanica de Joc și Tabela de Plăți

Ambele componente sunt publice. Pur și simplu, trebuie să citim tabela de plăți și/sau regulile jocului pentru a le putea recrea. De asemenea, putem să și jucăm jocul respectiv în modul demo pentru a observa mecanica de joc, cum ar fi simbolurile speciale, rotiri gratis, jocuri de bonus, etc.

După ce am înțeles cum funcționează jocul respectiv și cunoaștem toate detaliile acestuia, putem să reconstituim cu ușurința aceste componente.

Algoritmul secret la păcănele: Rolele de Joc

Singura componentă care ne mai lipsește pentru a putea reconstrui un slot sunt Rolele de Joc. Tot ce ține de această componentă este găzduit pe serverul furnizorului de joc. Configurația lor – numărul de simboluri de pe o rolă și mai ales ordinea exactă a simbolurilor – reprezintă un secret comercial.

În cazul jocurilor simple doar rolele de joc reprezintă componenta secretă. La jocurile mai avansate, în afară de reconstituirea rolelor, poate să fie o provocare și reconstituirea mecanicii de joc. Există jocuri cu mecanică foarte complicată. Acestea folosesc o gamă largă de funcționalități, precum: Simboluri Expansive (Expanding Symbols), Simboluri Wild, Role în Cascadă (Cascading Reels), Rotiri Gratuite (Free Spins), Multiplicatori (Multipliers), etc.

Deconstrucție și reconstruirea rolelor slot machine

Folosind tehnici de inginerie inversă (reverse engineering), putem afla configurația rolelor de joc. La început folosim tehnica de deconstrucție a rolelor. Practic, avem nevoie de un număr mare de rezultate a rolelor, dar numărul rezultatelor necesare depinde de complexitatea lor.

Majoritatea sloturilor folosesc același set de role atât în modul demo, cât și în modul de joc pe bani reali. În anumite jurisdicții, există și cerințe legale în privința asta.

În timpul deconstrucției salvăm fiecare rezultat al rolelor. Să presupunem că jocul are 5 role si 3 rânduri. După fiecare rezultat observat, trebuie să salvăm ordinea simbolurilor de pe fiecare rolă separat. De exemplu, din următoarele 3 rezultate construim tabela, după cum urmează:

🍎🍊🍊🥝🍊
🍒🍊🍊🥝🍒
🍒🍊🍊🍉🍒

🍋🍎🍇🍉🍊
🍋🍋🍉🍋🍊
🍋🔔🌟🍊🍊

🍋🍉🍊🍒🍎
🍋🍒🍊🍒🥝
🍇🍒🍊🥝🥝

Rola (1)Rola (2)Rola (3)Rola (4)Rola (5)
🍎🍒🍒🍊🍊🍊🥝🥝🍉🥝🥝🍉🍊🍒🍒
🍋🍋🍋🍎🍋🔔🍇🍉🌟🍉🍋🍊🍊🍊🍊
🍋🍋🍇🍉🍒🍒🍊🍊🍊🍒🍒🥝🍎🥝🥝

Ca să evităm greșelile, „jucatul” și salvarea rezultatelor se poate automatiza cu ajutorul unui program. După ce avem sute, mii, poate chiar și sute de mii de rezultate salvate, putem să încercăm reconstituirea rolelor de joc, și astfel, aflarea secretului.

Reconstituirea rolelor sau roților de slot

Dacă jocul are doar câteva combinații de simboluri unice pe o rolă (5-10), putem să o reconstituim și manual. Procesul în esența lui este unul destul de simplu. Trebuie să așezăm combinațiile de simboluri unice (segmentele) în așa fel încât să formeze cel mai mic cerc posibil. Atenție însă, segmentele se pot fi și suprapuse. Putem demonstra procesul prin alegerea câtorva segmente din exemplul de mai de sus.

Rola (1) are 3 combinații unice observate 🍎🍒🍒, 🍋🍋🍋 respectiv 🍋🍋🍇. Putem observa că cele două simboluri de lămâie din al treilea segment se pot suprapune cu cele trei lămâi din cel de-al doilea segment. Astfel, din cele 3 segmente cel mai mic cerc posibil este 🍎🍒🍒🍋🍋🍋🍇. Această rolă este capabilă să genereze toate cele 3 segmente observate până acum.

Diagrama reconstruire rolele jocurilor slots.

În cazul Rolei (4) cel mai mic cerc este 🍒🍒🥝🥝🍉🍋🍊 după cum putem vedea și în următoarea diagramă:

Diagrama reconstruire rolele jocurilor slots.

Desigur, dacă vorbim de un joc cu un număr mare de combinații de simboluri unice pe o roată (mai mult de 10-12), problema devine exponențial mai dificilă și vom fi nevoiți să folosim o soluție automatizată.

În căutarea unei soluții automatizate, putem să folosim două metode. Fie folosim inteligența artificială (AI), fie algoritmi euristici (heuristic algorithms), cum ar fi algoritmi genetici sau algoritmi de tip simulated annealing. Deoarece nu există o soluție matematică care să producă un rezultat clar și neechivoc, ambele metode (AI și algoritm euristic) ne vor indica, cel mai probabil, mai multe soluții plauzibile. Din acest motiv, este foarte importantă testarea soluțiilor găsite.

Testarea rolelor reconstituite

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că, rolele reconstruite produc segmente cu o frecvență similară cu cele observate în timpul deconstruirii. Să presupunem că, în momentul deconstrucției am obținut 100.000 de rezultate și combinația 🥝🥝🍉 apare de 2969 ori (2.96%). Ca să testăm acuratețea rolei reconstituite, putem să alegem aleatoriu 3 simboluri consecutive (un segment) de 100.000 de ori, și să numărăm de câte ori apare 🥝🥝🍉. Dacă frecvența segmentului (🥝🥝🍉) din alegerile aleatorii diferă semnificativ de cea observată, putem să ignorăm această versiune a rolei reconstruite.

După ce am ales doar opțiunile care produc segmente cu o frecvența similară cu cele regăsite în rezultatele salvate, putem să trecem la următorul test – reconstituirea jocului.

Luăm rolele reconstituite și generăm toate combinațiile posibile. La un joc cu 5 role a câte 30 de simboluri pe o rolă, vorbim de 30x30x30x30x30 = 24.300.000 de combinații. După ce aflăm numărul aparițiilor pentru fiecare intrare din Tabela de Plăți în toate combinațiile posibile (aflate pe o linie jucată), putem calcula cu ușurința RTP-ul jocului.

În cazul în care RTP-ul calculat cu ajutorul rolelor reconstituite și cel publicat de către furnizorul de joc sunt egale, și în același timp frecvențele segmentelor sunt identice, putem să fim siguri că am reușit în reconstruirea jocului.

Ce avantaje avem dacă cunoaștem secretele unui slot?

Cunoașterea în detaliu a configurației rolelor unui slot nu ne conferă un avantaj direct în timpul jocului. În schimb, ne poate ajuta să detectăm versiuni cu un RTP diferit al jocului.

Unele jocuri au diferite versiuni cu variații de RTP. De exemplu, Sweet Bonanza are variațiuni între 95.50% și 96.49%. La fel Chicken Chase de la Pragmatic Play are versiuni cu următoarele RTP-uri: 96.48%, 95.48%, 94.55%. Fiecare versiune de joc cu RTP diferit va produce diferite seturi de combinații de simboluri, și astfel, variațiunile se pot identifica cu ușurință.

Reconstituind un slot în întregime ne dă posibilitatea de a crea un simulator de păcănele online. Acest simulator se poate folosi pentru a simula runde de joc, de exemplu, pentru a determina dacă se poate îndeplini cerința de rulaj la un bonus.