Jocurile de tip Slot Machine sau Slots sunt cele mai populare jocuri de noroc din lume. De mai bine de 100 ani, atrag un public larg, datorită faptului că sunt ușor de înțeles și au o diversitate mare de jocuri. De asemenea, oferă un potențial de câștig mare prin construcția lor sau prin Jackpoturi consistente.
În acest articol vom parcurge cei 126 ani de istorie a jocurilor Slots, și vom explica cum funcționează ele.
Cuprins
Istoria jocurilor Slots (Păcănele)
Istoria jocurilor de Slots începe în anul 1891, când Sittman și Pitt au creat o mașină de Poker. Aceasta avea 5 Role (Reels), care conțineau 50 de cărți de joc. Prin introducerea unei monede, utilizatorii puteau să joace un singur joc, iar câștigurile erau plătite în bere sau țigări. Aceste mașini erau populare în diferite baruri și saloane.
Pentru că vorbim de un joc cu 5 role a câte 50 de cărți pe o rolă, tehnologia de atunci nu permitea ca aparatul să calculeze și să și plătească câștigurile.
Jocul nu avea o Tabelă de Plăți (Paytable) bine definită, fiecare unitate decidea câștigurile independent. O pereche de popi putea să însemne o bere gratis, iar un Royal Flush se plătea prin trabucuri, băutură și o masă copioasă.
Sursa : croupiers-en-direct.com
Ca să fie mai profitabile pentru localurile în care astea erau instalate, de obicei de pe role lipsea zecele de pică 🂪, respectiv valetul de cupă 🂻. Astfel șansele de a câștiga un Royal Flush erau înjumătățite.
Deoarece aparatul nu calcula și nici nu plătea premiile, nu poate fi considerat primul slot machine (păcănele). Totuși, a avut un rol important în dezvoltarea acestora.
Liberty Bell
În anul 1895 un mechanic auto, Charles Fey (1862–1944) din San Francisco, California, a inventat și creat primul slot machine în adevăratul sens al cuvântului. Acesta avea 3 role cu a câte 10 simboluri și o singură linie de joc. Simbolurile erau: caro, cupă, pică, potcoavă, stea, și clopotul
Jucătorii introduceau un nickel (5 cenți) în slotul pentru monede (coin slot) – de unde și vine numele de slot machine sau slots – după care puteau să joace un spin sau o rotire. Rolele aparatului se opreau aleatoriu, după care aparatul calcula și plătea câștigul instant în monede.
Sursa: Wikipedia
Tabela de Plăți era una simplă. Cele 3 clopote Liberty aduceau cel mai mare câștig de 50 de cenți.
Simboluri | Câștigul în cenți | Multiplicator |
---|---|---|
Ʊ Ʊ | 5 | X1 |
Ʊ Ʊ ★ | 10 | x2 |
♠️ ♠️ ♠️ | 20 | x4 |
♦️♦️♦️ | 30 | x6 |
♥♥♥ | 40 | x8 |
🔔🔔🔔 | 50 | x10 |
Jocul Liberty Bell a devenit foarte popular în diverse baruri, saloane, hoteluri, etc. Având o construcție din fontă, producția jocului a fost anevoioasă. Jocurile au fost interzise în statul California, dar chiar și așa cererea pentru ele era considerabilă.
În anul 1907, compania Mills Novelty început să producă jocul numit „Mills Liberty Bell„. În anul 1910 au introdus un nou model numit „Operator Bell„, iar în anul 1915 a început producția unei variații mult mai ieftine. Aceasta avea altă construcție, în loc de fonta folosindu-se lemn.
În anii 1930 popularitatea acestor sloturi a explodat, urmând ca în anii 1940, hotelul Flamingo din Las Vegas să introducă aceste jocuri pentru divertismentul nevestelor și prietenelor jucatorilor mari de la jocurile de masă. Într-un timp scurt, veniturile generate de sloturi aveau să depășească veniturile generate de jocurile de masă.
Văzând succesul jocului Liberty Bell, pe piața au apărut și alți producători de jocuri de Slots Machine. Jocurile au devenit electromecanice în anii 60, după care au fost complet digitalizate în anul 1976. Primul cazino online cu sloturi online a apărut în anul 1994.
Componentele Slots
În comparație cu Liberty Bell, Jocurile Slots Machine au devenit mult mai complexe, mult mai colorate, fiind îmbogățite cu tot felul de bonusuri, rotiri gratuite, simboluri scatter, etc. Sloturile nu mai funcționează exclusiv pe bază de monezi și nu sunt limitate doar la o singura linie de joc, iar noi jucătorii, nu mai suntem nevoiți să ne deplasăm la cazinouri fizice. Totuși, componentele de baza rămân la fel și astăzi.
Tabela de Plăți (Paytable)
Încă de la bun început sloturile au avut un Paytable care făcea parte din construcția fizică a aparatelor, chiar și atunci când acestea au devenit electromecanice. După ce au apărut sloturile de tip video poker sau complet digitale sau chiar online, tabela de plăți era mereu accesibilă de către jucători pentru consultare.
Tabela de plăți este o componentă cheie a oricărui slot. Aceasta conține detalii despre joc, cum ar fi numărul de linii, simbolurile și combinațiile acestora, formulele de calcul a câștigurilor, simbolurile speciale și rolul lor (scatter, rotiri gratuite, bonus, simbolurile expandabile, etc.), moduri de joc speciale și detalii despre mize (cum ar fi suma minimă și maximă ce poate fi pariată).
În unele cazuri, aici găsim și informații despre RTP (vezi articolul „Ce inseamna RTP„) sau volatilitate.
În forma ei cea mai simplă, Tabela de Plăți conține combinațiile câștigătoare, respectiv câștigurile aferente.
Role de Slots (Reels)
Rolele sau reels sunt poate cea mai importantă componentă a unui slot. Așa cum am văzut și la Liberty Bell, inițial, rolele erau fizice. Acestea au rămas fizice și la aparatele electromecanice.
Chiar și după apariția păcănelelor complet digitale, jocurile electromecanice cu role fizice au continuat să fie populare, deoarece confereau o anumită încredere și siguranță.
În construcția lor, majoritatea aparatelor de tip Slot Machine moderne (cu afișaje colorate UltraHD, 4K) și cele online, emulează aceste role odată mecanice.
De ce sunt Rolele de Slots atât de importante?
Un joc poate să conțină mai multe role. Cele mai des întâlnite sunt jocuri cu 5 seturi de role, dar există jocuri și cu 3, 4, 6, etc.
Pe rolele unui joc regăsim simbolurile jocului plasate aparent aleatoriu. De obicei, o rolă de joc conține între 20 și 50 de simboluri. Atunci când sunt așezate într-un anumit fel, jocul generează câștigurile. Nu este obligatoriu ca rolele să conțină un număr egal de simboluri. Rola nr.1 poate să aibă 35 de simboluri, iar roata nr. 2, 47 de simboluri.
În funcție de numărul simbolurilor „vizibile” de pe o rolă, putem vorbi despre un joc cu 5 role și 3 rânduri. Configurația 5×3 fiind cea mai des întâlnită. Desigur, există și jocuri care au 4, 5, chiar și 10 simboluri vizibile dintr-o rolă. Liberty Bell avea configurația de 3×1.
Plasarea simbolurilor pe role nu este aleatorie, ci rezultatul unui proces îndelungat și meticulos. Pentru ca jocul să fie cât mai interesant, creatorii de jocuri încearcă diferite combinații de simboluri, încercând în același timp să corespundă cât mai exact cerințelor de RTP. Acest proces se numește balansarea jocului sau balansarea rolelor.
Majoritatea jocurilor au doar între 8 și 12 simboluri unice. Unele simboluri, cum ar fi simbolul wild sau scatter, apar doar pe anumite role, de exemplu 2, 3, 4.
Dacă fiecare roată ar conține simbolurile doar o singură dată (fără să se repete), ar însemna că toate câștigurile de genul 5 x [SIMBOL] ar avea aceeași probabilitate. Mai concret, șansele să pice 5 x 🍉 sunt egale cu 5 x 🍒. Pe lângă faptul că jocul devine plictisitor și monoton, balansarea jocului se poate face doar din tabela de plăți, fapt ce automat duce la tabele de plăți neinteresante: fără câștiguri mari de gen x100 sau x500.
Așadar, furnizorii de jocuri aleg opțiunea de balansare prin rolele jocului, astfel încât se pot crea jocuri care afișează multiplicatori de x100, x500 și chiar și x10.000.
Pentru ca să se poată câștiga 5 x 🍉, este necesar să apară simbolul 🍉 cel puțin o data pe fiecare rolă. Pentru balansarea rolelor, singura soluție este adăugarea mai multor simboluri cu o valoare mai mică (de exemplu 🍒). Adăugând mai multe simboluri (10-20-30) cu valoare mică, se poate obține și o valoare de RTP mai granulată.
În majoritatea cazurilor, se dorește ca simbolurile cu câștig mare să fie distanțate între ele, astfel încât și câștigurile vor fi mai echilibrate. De asemenea, sunt situații când nu se dorește „amestecarea” a două tipuri de simboluri de tip Scatter, Wild, Expanding Symbol. În cazul acesta, creatorul jocului trebuie să se asigure că, pe o rolă, simbolurile respective sunt separate de cel puțin 3 alte simboluri între ele.
Există jocuri care au multiple seturi de role în funcție de numărul de linii jucate, în mod special, acele jocuri care oferă posibilitatea jucătorului să aleagă numărul de linii jucate. În astfel de situații, rolele diferă în funcție de numărul de linii alese de jucător. De exemplu, există diferite seturi de role dacă jocul este jucat pe 9 sau mai puține linii versus pe 10 sau mai multe.
Rolele unui joc slot machine (păcănele) sunt atât de centrale unui joc încât, alături de RTP și volatilitate, definesc și caracterul unui joc. Balansarea lor este un proces meticulos, cu multe decizii de luat, care își lasă amprenta pe experiența de joc.
Mecanica de joc la Slots (Game Mechanics)
Pe lângă jocul de baza (Base Game sau Base Reels), jocurile de slots conțin și alte caracteristici care sunt specifice unui joc sau se regăsesc la toate jocurile unui furnizor de joc.
Aceste caracteristici se pot încadra în câteva categorii mari:
- Scatter: Simboluri care oferă premii sau câștiguri chiar și în cazul în care acestea nu se află pe o linie de plată.
- Rotiri Gratuite (Free Spins): Această funcție acordă un anumit număr de rotiri fără a deduce fonduri din balanța jucătorului. Rotirile gratuite sunt de obicei declanșate prin obținerea unei combinații specifice de simboluri, adesea simboluri scatter.
- Simboluri Expansive (Expanding Symbols): Aceste simboluri se pot extinde pentru a acoperi mai multe poziții pe role, crescând adesea șansele de câștig. Ele se pot extinde vertical sau orizontal, sau în unele cazuri, chiar pe role întregi.
- Simboluri Wild: Simbolurile Wild pot substitui alte simboluri pentru a crea combinații câștigătoare. Unele wild-uri au caracteristici unice, cum ar fi caracterul “lipicios” (rămânând în loc pentru rotiri ulterioare), expansibile sau înmulțesc câștigul.
- Re-rotiri (Re-spins): Spre deosebire de rotirile gratuite, o rerotire este de obicei o singură rotire suplimentară declanșată în anumite condiții. De exemplu, aceasta poate apărea atunci când un simbol specific aterizează sau când la o combinație din Tabela de Plăți, lipsesc doar câteva simboluri (Near miss)
- Funcția de Menținere (Hold Feature): În unele jocuri, jucătorii au opțiunea de a ‘menține’ una sau mai multe role în loc, în timp ce restul se rotesc. Acest lucru poate crește șansa de a obține o combinație câștigătoare la următoarea rotire.
- Jocuri Bonus: Multe sloturi au jocuri bonus care pot fi declanșate prin aterizarea anumitor simboluri. Aceste jocuri variază foarte mult, dar adesea implică selectarea obiectelor pentru a dezvălui premii sau alte elemente interactive.
- Multiplicatori (Multipliers): Aceste caracteristici înmulțesc câștigurile cu un anumit factor. Aceștia pot fi atașați unor simboluri specifice, cum ar fi wild-urile, sau declanșați în timpul jocurilor bonus sau sub anumite condiții.
- Role în Cascadă (Cascading Reels): După un câștig, simbolurile implicate în câștig dispar, iar simboluri noi cad la locul lor, creând potențial noi câștiguri. Această funcție poate duce la mai multe câștiguri consecutive.
- Jackpot-uri Progresive (Progressive Jackpots): În unele jocuri slot, o mică parte din fiecare pariu contribuie la un jackpot care crește progresiv, care poate fi câștigat în condiții specifice sau în mod aleatoriu.
- Funcții de Pariere (Gamble Features): Unele sloturi oferă o opțiune de pariere după un câștig, unde puteți alege să vă jucați câștigurile la un joc de noroc, cum ar fi ghicirea culorii unei cărți, pentru posibilitatea de a dubla câștigul.
Aceste componente speciale adeseori au un RTP de peste 100% pentru că în cele mai multe cazuri nu necesită mize ca să fie jucate. RTP-ul unui slot este compus din RTP-ul jocului de bază + RTP-ul componentelor speciale, cum ar fi rotirile gratuite sau jocurile bonus (Speciale). Dacă un joc are și opțiunea de Free Spins (3 simboluri Scatter = 15 rotiri gratuite ) și jocul este conceput ca să aibă un RTP de 96.50%, rolele de bază pot avea un RTP de doar 95.00%, iar restul de 1.50% este dat de mecanica de Free Spins.
De cele mai multe ori, în timpul jocurilor speciale, se utilizează un alt set de role pentru a asigura un potențial de câștig mai mare.
Cum funcționează un Slots Online?
Sloturile Online sunt compuse din două componente: client și server. Aceste componente comunică între ele folosind o conexiune de internet.
Client
Clientul este o aplicație (cel mai des dezvoltată în JavaScript) ce rulează pe dispozitivul jucătorului (pc, tabletă sau telefon mobil). Clientul reprezintă interfața grafică a jocului: afișează rezultatele jocului cu diferite animatii și efecte vizuale, prezintă opțiunile de joc, cum ar fi numărul de linii, setări de miză, etc.
Clientul este considerat o componentă publică, având în vedere că rulează pe dispozitivul jucătorului. Oricine cu experiență în IT poate să afle toate detaliile clientului și modul lui de funcționare. Clientul nu conține componente ce pot afecta în orice fel rezultatul jocului.
Server
Serverul este o aplicație ce rulează pe un echipament al furnizorului de jocuri (NetEnt, Amusnet, EGT, etc.) Modul de funcționare exact al serverului este cunoscut doar de compania care îl dezvoltă (de exemplu EGT) și de autoritățile și/sau compania de metrologie care a auditat respectivul joc (de exemplu BMM). Cu exceptia jocurilor de tip Provably Fair, cum ar fi jocul Aviator, detaliile exacte despre funcționarea componentei de server sunt protejate de către furnizorii de jocuri, deoarece reprezinta secret comercial.
Serverul unui joc conține logica de joc (Tabela de Plăți, Role, Mecanica de Joc) și generatorul de numere aleatorii sau RNG (Random Number Generator).
RNG la jocuri online
RNG-ul este o componentă critică la toate jocurile de noroc digitale sau online. Mai toate autoritățile competente (auditori, autorități guvernamentale, etc.) impun o listă mare de cerințe pe care un RNG folosit la sloturi online trebuie să le îndeplinească. În cazul României, autoritatea guvernamentala (ONJN) specifică cerințele unui RNG în secțiunea „12. Cerinţe pentru generatorul de numere aleatoare de tip software” din „CONDIŢII MINIME TEHNICE DE VERIFICARE A MIJLOACELOR DE JOC” (link secundar : cerinte_tehnice_13.06.2019.pdf )
Cerința principală față de un RNG este ca acesta să producă numere într-adevăr aleatorii. Orice schimbare (a codului sursă) al unui RNG implică re-auditarea și re-aprobarea acestuia. Ca să evite procedurile și costurile aferente dezvoltării unui RNG, furnizorii de jocuri aleg să folosească un RNG care a fost deja dezvoltat și auditat de alții, cum ar fi cele folosite în criptografie.
Integritate
Pe platformele lor, operatorii de cazinouri online pun la dispoziția jucătorilor sute sau mii de jocuri slots. Aceste jocuri sunt dezvoltate de către furnizorii de jocuri (Game Provider). Cazinourile nu pot influența rezultatele jocurilor. Clientul de joc este încărcat de pe infrastructura furnizorului, iar clientul la rândul lui comunică cu serverele furnizorului.
După auditare, atât componentele critice ale serverului cât și cele ale clientului de joc sunt semnate digital (se înregistrează hash-ul lor) de către auditori. Semnăturile pot fi verificate ulterior de către organele competente pentru a se asigura că nu a intervenit nicio schimbare la aceste componente. Orice schimbare oricât de minoră asupra componentelor, implică auditarea și re-certificarea acestora.
Pe lângă cerințele stricte față de RNG și a serverului de joc, furnizorii de jocuri, și în câteva cazuri și cazinourile, sunt obligate să monitorizeze RTP-ul jocurilor în mod constant și să anunțe orice deviere de la RTP-ul declarat si auditat.
Jocurile de noroc online sunt mult mai centralizate și concentrate decât cazinourile fizice și pot fi verificate foarte ușor de către autorități. Atât timp cât cazinourile dețin o licență valabilă în România emisă de ONJN, putem să afirmăm ca jocurile lor sunt conforme cerințelor riguroase și că, acestea sunt corecte.
O rundă de joc
Ce se întâmplă în „culise” când jucăm un slot online? Urmând un exemplu simplificat, ne putem face o idee despre cum funcționează un slot online.
Un jucător află de oferta cazinoului online Million: 5450 RON Bonus la primele 5 depuneri si 800 de rotiri gratuite. După ce face un scurt calcul cu un calculator de bonus (luând în considerare și cerințele de rulaj de x25 și faptul că se aplică doar la suma bonus) observă că are șanse cel puțin matematice să câștige. Decide să se înregistreze și să depună 300 RON ca să beneficieze de un bonus VIP la depunere de 100%. În momentul în care a calculat profitabiliatea bonusului la valoarea RTP a introdus 96.37%, ceea ce reprezintă RTP-ul jocului Shining Crown de la Amusnet (fostul EGT).
După înregistrare și depunerea sumei de 300 RON, se îndreaptă spre secțiunea jocuri populare, unde se găsește jocul menționat. Lansează jocul care declanșează un adevărat șir de evenimente.
Serverul cazinoului primește o cerere de lansare de joc de la jucător.
Serverul cazinoului, după niște verificări de rutină (balanță, excludere, etc.), ia legătura cu serverul furnizorului de joc și solicită deschiderea unei sesiuni de joc la jocul Shining Crown, pentru jucătorul cu numărul 282911.
Serverul furnizorului răspunde cu un mesajul de succes și cu un URL unic de joc.
Serverul cazinoului, după ce primește URL-ul de joc, îl transmite mai departe la jucător.
Clientul de joc al cazinoului deschide (într-o fereastră de iframe) URL-ul jocului primit.
Jocul este încărcat de la furnizorul de joc (clientul de joc)
Jucătorul, după ce a selectat miza pe care dorește să o joace, apasă butonul rotire.
Clientul de joc pornește animația de spin, după care trimite un mesaj la serverul de joc: Jucătorul cu numărul 282911 de la Million vrea să parieze 5 RON pe 10 linii de joc.
Serverul de joc al furnizorului ia legătura cu serverul operatorului și îl instruiește să scadă balanța cu 5 RON.
După ce se asigură că jucătorul are balanța necesară, serverul operatorului îi reduce balanța cu 5 RON și răspunde cu success la cererea serverului de joc al furnizorului.
Serverul de joc al furnizorului solicită 5 numere aleatorii de la RNG. Aceste numere reprezintă un index de pe fiecare rolă de joc. Seteaza rolele în pozițiile dictate de RNG, după care verifică simbolurile vizibile de pe rolă (15), numărul de linii jucate și tabela de plăți. Calculează câștigurile pe fiecare linie jucată. Pe linia 7, primele 4 simboluri sunt portocale. Multiplicatorul pentru 4x🍊 este de x3. Jucătorul a câștigat 15 RON.
Serverul de joc al furnizorului ia din nou legătura cu serverul operatorului, trimite rezultatul jocului și în același timp îl instruiește să adauge 15 RON la balanța jucătorului cu nr 282911.
Serverul operatorului salvează rezultatul jocului, adaugă 15 RON la balanța jucătorului și răspunde cu succes.
Serverul de joc răspunde clientului de joc cu simbolurile pe care trebuie să le afișeze, faptul că linia 7 conține o combinație câștigătoare și că jucătorul a câștigat 15 RON.
Clientul de joc oprește animația de spin, după care afișează simbolurile primite pe role, animează linia 7 și cele 4 simboluri de 🍊, și afișează câștigul total de 15 RON. Clientul este gata de un nou spin.
Toate acțiunile descrise mai sus se întâmplă într-o fracțiune de secundă, undeva între 20 și 300 de milisecunde. Oprirea rolelor una câte una nu este altceva decât o relicvă a vremurilor când aceste jocuri erau mecanice.